Internetistä löytyy monia opettajallekin hyödyllisiä välineitä, jotka toisinaan luetaan sosiaaliseen mediaan, toisinaan jätetään sen ulkopuolelle.Skype


Skype tarjoaa nettipohjaisten puhelujen lisäksi kuvapuhelut, chattipalvelut ja konferenssipuhelut.

Skypellä voi puhua reaaliaikaisesti joko kahdenkeskeisiä puheluita tai konferenssipuheluita, joihin osallistuu useampi henkilö. Puheeseen voidaan yhdistää myös videokuvaa, tekstipohjaisia viestejä (chat) sekä tiedostoja. Tietokoneen, mikrofonin, kaiuttimien, web-kameran ja datatykin avulla voidaan välittää ääntä ja kuvaa myös kokonaiselle opiskelijaryhmälle. Skypen käyttö on maksutonta Skypen käyttäjien välillä.

Skypeä on käytetty mm. kieltenopetuksen tukena järjestämällä esimerkiksi ääni- ja videoluentoja, keskustelupiirejä, pienimuotoisia konferensseja tai chat-istuntoja:

Ilmaiset puhelinohjelmat opetuksen apuna
Skype-pienryhmät mahdollistavat suullisen harjoittelun verkkokurssilla
Skype kieltenopetuksessa? - Vinkkiverkko
Syvenny englannin opiskeluun Skypessä -kurssi

Skype toimii hyvin myös henkilökohtaisen ohjauksen välineenä mahdollistamalla esimerkiksi ulkomailla vaihdossa olevien opiskelijoiden yksilöohjauksen. Skype tarjoaa mahdollisuuden myös yhteisiin, kansainvälisiin oppitunteihin vaikkapa ulkomaisen partnerikoulun opiskelijoiden kanssa.

Skypen peruskäyttöön tarvitaan laajakaistayhteydellä varustettu tietokone, mikrofoni, kuulokkeet/kaiuttimet sekä Skype-ohjelma, joka ladataan omalle tietokoneelle internetistä. Videokeskusteluihin tarvitset lisäksi joko ulkoisen tai koneeseen valmiiksi asennetun web- eli nettikameran. Ohjeita Skypen asentamiseen ja käyttöön löytyy Skypen kotisivulta.Webinaarijärjestelmät eli erilaiset verkkokokousten videoviestintäratkaisut


Verkkokokousten järjestämiseen käytetään erilaisia monensuuntaisia videoneuvottelu- ja verkkokokousratkaisuja sekä yhdensuuntaisia mediavirtoja (stream) ja tiedostojakoja. Tältä osin sosiaalisen median kenttä muuttuu tällä hetkellä vauhdilla.

Adobe Connect on maksullinen verkkokokous- ja opetusympäristö, joka on saavuttanut kotimaisella opetussektorilla paljon suosiota. Sitä käyttää mm. useampi kymmen suomalainen oppilaitos. Esimerkiksi tietylle opiskelijaryhmälle tai kurssille perustetaan virtuaalinen kokous/luokkahuone, jonne osallistujat kirjautuvat internet-selaimen kautta joko omilla nimillään tai nimimerkeillä. Luokkahuoneessa opettaja voi luennoida, esittää oppimateriaalia, käydä ääni- ja tekstipohjaisia keskusteluja (chat) ja toteuttaa äänestyksiä. Opetustilanteet (esim. verkkoluennot) on mahdollista nauhoittaa ja linkittää esimerkiksi kurssiblogiin tai oppimisympäristöön, josta ne ovat katsottavissa uudelleen. AC-järjestelmää voidaan käyttää esimerkiksi verkkokurssien ja -luentojen oppimis- ja viestintäympäristönä sekä yksilö- ja ryhmäkohtaisessa verkkotuutoroinnissa/ohjauksessa:
Connect Pro:n käyttötapoja opetuksessa (HY, Avoin ylioopisto)
Turun amk:n sosiaalialan e-seminaaihuoneet ja Miten hyödynnän seminaarihuonetta?

AC:n peruskäyttäjä tarvitsee laajakaistayhteydellä varustetun tietokoneen sekä opetuksen sisällöstä riipuen mikrofonin, kuulokkeet ja web-kameran. Oppilaitokselle AC:n käyttö on maksullista.

Webex-kokousjärjestelmä vastaa Adobe Connectia ja on monen oppilaitoksen käytössä. Se toimii myös mobiilisti esimerkiksi iPhonelle sovelletun käyttöliittymän kautta.

Vyew on monipuolinen verkkokokousjärjestelmä, jonka maksuton perusversio mahdollistaa kymmenen osanottajan kokoukset. Sen varustukseen kuuluu yhteinen kirjoitus- ja piirtoalusta, dokumenttien lataaminen yhteiskäyttöön, osanottajien työpöydän jako ja ääni-/kuvayhteys. Vyew on runsaiden ominaisuuksiensa ja käyttöliittymänsä vuoksi haastavampi ottaa käyttöön kuin AC tai Webex, mutta sen monipuolisuus ja maksuttomuus tekevät siitä varteenotettavan vaihtoehdon.Muut


Irc ja chat ovat nykyään useimmille tuttuja jonkin laajemman yhteisöpalvelun osana. Irc eli "irkki" on alunperin erillinen pikaviestintäpalvelu, jossa käyttäjät keskustelevat reaaliaikaisesti tekstiä kirjoittamalla. Ircissä käyttäjä perustaa kanavan, jolle muut voivat liittyä. Irc-keskusteluissa on tyypillisesti monia osallistujia. Chat (eräissä yhteisöissä IM eli instant messaging) on puolestaan useimmiten käytetty kahdenväliseen keskusteluun.

Pelit ja paikannusta käyttävät mobiiliapplikaatiot ovat kehittymässä vauhdilla kohti oppimissovelluksia. Yksi parhaista tiedonlähteistä tämän alan kehityksen seuraamiseksi on Serious Gaming Institute.

Moni sisällönjakopalvelu voidaan nähdä yhtä hyvin osana sosiaalista mediaa kuin aineisto- tai sisältöpankkinakin. Esimerkkejä blogin kaltaisista sisällönjakopalveluista ovat Tumblr ja Posterous, jotka on käsitelty hiukan laajemmin sivulla 2.1 Tekstipohjaisia välineitä.

Nettiselaimella toimivia ilmaisia verkkosovelluksia on monenlaisia, osa sosiaalisempia, osa vähemmän. Kannattaa tutustua myös näihin sosiaalisen median toimintatapoja sivuaviin ratkaisuihin. Nyt nämä löytää yhdestä suomenkielisestä hakemistosta palvelussa Ilmaisohjelmat.fi > Verkkosovellukset. Huomaa erityisesti kategoria Opetus ja koulutus.