Sosiaalinen media on teknologian mahdollistamaa monensuuntaista jakamisen kulttuuria. Sosiaalinen media on yhtä lailla näkökulma ja toimintatapa kuin joukko konkreettisia internetin yhteisöpalveluja.

Sosiaalinen media on uudella tavalla demokraattista viestintää. Yhdensuuntainen auktorisoitujen viestintätalojen ylivalta on mennyttä. Nyt kuka tahansa aktivisti voi nostattaa kansanliikkeen sosiaalisessa mediassa. Uudenlaisen kuluttaja-aktivismin Porkkanamafia on tästä hyvä esimerkki. Sosiaalinen media on dialogia, ei monologia.

Sosiaalinen media muuttaa paitsi henkilökohtaista tapaa viestiä, myös yhteisöjen ja yritysten – myös koulujen – viestintää. Yleisradion pääjohtaja Mikael Jungner tiivistää sosiaalisen median videoklipissä kuuteen kohtaan:

Web 2.0


Sosiaalisen median lähikäsite on Web 2.0. Se tarkoittaa interaktiivista ja sosiaalista internettiä, ja käsitteellä haluttiin tehdä ero varhaisempaan staattisten html-sivujen selailuun perustuvaan "web 1.0:aan". Kulttuuriantropologian ja digitaalisen etnografian apulaisprofessori Michael Wesch esittää Web 2.0:n videotarinan muodossa: