Internet on viime vuosina kehittynyt vahvasti siihen suuntaan, että data ja viestintä linkittyvät palvelusta ja alustasta toiseen.

Sisältöjen ja resurssien jakoon erikoistuneet systeemit kuten syötteet (rss ja atom), linkkijakopalvelut ja lyhytosoitepalvelut ovat käytössä jokseenkin kaikissa sosiaailsen median välineissä ja palveluissa. Niiden avulla voidaan suhteellisen pysyvä sisältö kuten blogiteksti, kuva, video tai vaikka kokonainen nettisivu näyttää automaattisesti toisaalla. Syötteiden avulla myös näiden sisältöjen muutokset päivittyvät automaattisesti.

Näiden lisäksi on edellisiä vahvemmin sosiaalisuuteen perustuva sisällönjako. Tyypillisesti se tarkoittaa netin käyttäjien kirjoittamien tilapäivitysten ja kommenttien jakoa yhteisöjen välillä. Nämä perustuvat käyttäjän identiteettiin ja hänen antamaansa lupaan viedä esimerkiksi statusviestit (esimerkiksi Facebookin "Mitä mietit"-kenttä) yhdestä palvelusta ulos toisiin.


Syötteet kuten RSS ja Atom tarjoavat yksinkertaisen tavan tilata nettisisältöjä jostain toisaalta vaikkapa omaan blogiin. Näin voidaan esimerkiksi tuoda aihetta koskevat uutiset ja tiedotteet kurssin oppimisympäristöön ajantasaisesti ja automaattisesti. Lisää syötteistä sivulla 2.3 Googlen työkalut, kohdassa Google syötteenlukija.


Linkkijakopalvelut kuten delicious toimivat kuten nettiselainohjelman kirjanmerkkivalikko, mutta näitä linkkejä ei tallennetakaan tietokoneelle, vaan netin tietokantaan. Näin niitä voidaan jakaa toisten kanssa ja varustaa tageillä eli hakusanoilla.

external image tour-research-annotate.gifDiigo toimii kuten delicious sikäli, että sen avulla voi tehdä monipuolisia kirjanmerkkilistoja. Lisäksi sen avulla voi lisätä nettisivuille tarralappuja ja huomiokynämerkkauksia. Merkkaukset ovat tallella, kun menet uudelleen tälle sivulle.

Diigolla on myös iPod Touch/iPhone-sovellus, jolla merkittyjä sivuja voi selata myös offline-tilassa. Tämä on erityisen hyödyllistä iPodilla, joka ei pääse verkkoon kuin wlan-alueilla sekä iPhonella lentokoneessa.

Diigo-käyttäjät voivat myös muodostaa keskenään ryhmiä, jotka jakavat kirjanmerkkinsä. Myös sivuille tehdyt merkkaukset, tarralaput ja kommentit voi jakaa. Näin esimerkiksi työryhmä voi jakaa nettilähteet fiksusti. Voit myös ruveta seuraamaan ja kommentoimaan muita kiinnostavien linkkilistojen laatijoita.

Diigon esittelyvideo


Lyhytosoitepalvelut kuten tinyurl.com ja bit.ly perustuvat siihen, että monet nettisivuosoitteet ovat liian pitkiä ja hankalia liitettäväksi sähköpostiin tai esimerkiksi lyhyeen Twitter-viestiin. Lyhytosoitepalvelussa annetaan pitkä osoite ja palvelu luo siitä lyhennetyn version. Pieni apuväline, mutta ratkaisee monta hankalaa pulmaa. Bit.ly-palvelulla on nykyään entistäkin lyhyemmin kirjoitettava lyhytosoite j.mp

Käyttäjien viestejä ja statuksia koostavat palvelut kuten FriendFeed ja Googlen Buzz hakevat tietoa yhden käyttäjän eri palveluista kuten Twitteristä ja Facebookista, ja helpottavat ystävän viestinnän seuraamista.

Damien Basile on kuvannut sosiaalisen median prosesseja ja tietovirtoja näin:

flickr_damien-basile.png