Kuva, ääni ja video ovat kasvattaneet vahvasti suosiotaan tehokkaampien tietokoneiden ja laajakaistayhteyksien yleistyessä. Niinpä mediapohjaisia välineitä, joilla tässä tarkoitetaan audiovisuaalisten sisältöjen jakoon pohjautuvaa sosiaalista mediaa, on syntynyt viime vuosina kiihtyvää tahtia.

flickr-kansioita.pngKuvayhteisöt


Tunnetuin ja sosiaalisen median kannalta merkittävin kuvien jakamisen yhteisö on flickr.com. Käyttäjien julkaisemista kuvista suuri osa on vapaasti käytettävissä ja kommentoitavissa. Ennen kuin liität toisten kuvia omiin esityksiisi lue tämän sivun lopusta kappale Tekijänoikeudet on tarkistettava!

Muita laajalti käytettyjä kuvayhteisöjä ovat suomalaiset Kuvablogi.com ja Kuvat.fi , Googlen Picasaweb , jonka erikoisuuksiin kuuluu maksuton kuvien arkistointi- ja editointiohjelma Picasa, Panoramio, Picturesharing.com ja Photobucket.com .

Kuvapalvelut ovat löytäneet uuden kasvupolun mobiilipalveluista. Älypuhelimille on kehitetty kilvan applikaatioita eli pieniä, helppokäyttöisiä ohjelmistoja, joilla puhelimen kameralla otetut kuvat voidaan lähettää helposti nettiin GPS-paikkatiedon kanssa. Tällaisia mobiiliohjelmistoa hyödyntäviä yhteisöjä ovat esimerkiksi Photobucket ja ulkoilureissujen taltiointiin erikoistunut Everytrail.

Sumo Paint on nettiselaimella toimiva piirto- ja kuvankäsittelyohjelma. Siihen liittyy myös Sumo-yhteisö, jossa käyttäjät keskustelevat ja jakavat neuvoja. Sumo Paintistä on itsenäinen, ilman nettiyhteyttä toimiva Pro-versio, joka maksaa 19 euroa (elokuu 2010).

Sarjakuviakin on helppo luoda valmiilla välineillä. Marvel Comicsin editorilla (esimerkki alla) syntyvät niin stripit kuin albumitkin. Lisää vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi Mashablen artikkelista.

Vaaliasetelma 2011
Vaaliasetelma2011.jpg
Videopalvelut


Videoiden jakamiseen tarkoitetuista yhteisöistä Youtube on ehdottomasti tunnetuin. Yksinkertaisin tapa sen opetuskäyttöön on luoda oppisisältöön liittyvä tuotos ja jakaa se videona kuten tämä mediakasvatuksen "Opetus video". Youtube-videoita voidaan myös käyttää esimerkiksi opetusmateriaalipakettina tai Youtube-kanavaa opiskelijoiden kurssituotosten koontipaikkana. Usein Youtube-videoita upotetaan muihin sosiaalisen median palveluihin. Se tarkoittaa, että videoiden koodi kopioidaan ja sijoitetaan toisaalle, esimerkiksi blogiin. Näin videot näkyvät osana tätä blogia tai muita palveluja ja keskustelu videoista käydään niissä eikä alkuperäisessä paikassa eli Youtubessa.

ToddBarnard_videostream.jpgReaaliaikainen videostreaming eli videon lähettäminen esimerkiksi kännykällä on yleistynyt viime vuosina, ja siihen on monia eri tyyppisiä palveluja. Ustreamin videosivulla on chattimahdollisuus. Muita tunnettuja videojakelupalveluja ovat Bambuser , Qik, Ustream ja Vimeo . Youtuben lisäksi ainakin Motionbox sisältää yksinkertaisen selainpohjaisen videoiden editointimahdollisuuden.
Äänitiedostojen jako


Podcasting eli äänitiedostojen jaon suosio perustuu vahvasti mp3-soittimiin. Julkaisija siirtää äänitiedoston nettiin, ja kuuntelijan selain tai iTunes-ohjelma hakee siihen kuuluvan syötteen. Tyypillisesti podcast on ohjelmasarja, jonka uudet jaksot saa syötteen avulla automaattisesti.

Suomalaisia indie-podcasteja on listattu Podcasthakemistoon . Yleisradion podcast-tarjonta löytyy tästä .


Presentaatioiden jakaminen


Luentokalvojen ja oppituntien presentaatioiden jakamiseen sopii Slideshare . Kalvosarjaan voi yhdistää myös luennon äänitallenteen sekä linkittää Youtube-videoita. Slidesharesta voi tietysti myös etsiä sopivaa luentoa, jos kaipaa tietoa tietystä aiheesta.

Prezissä voi itse tehdä presentaatioita ja muita esityksiä verkkoon. Se on joustavampi kuin perinteiset esitysohjelmistot eikä rajoitu pieneen dian alueeseen kuten Powerpoint. Prezin peruslisenssi on opiskelijoille ja oppilaitosten henkilöstölle maksuton.

Äänitiedostojen jakopalvelun Audioboon käytöstä saa hyvän kuvan Opeblogin tekstistä Kätevästi ääntä verkkoon toimittaa Audioboo.Tekijänoikeudet on aina varmistettava


Kuvien, videoiden, äänitiedostojen ja esitysten tekijänoikeuksien kanssa on oltava tarkkana. Tarkista aina tiedoston yhteydestä miten sitä saa käyttää. Älä käytä muiden teoksia, jos olet epävarma oikeuksistasi.
Hyvä suomenkielinen paketti tekijänoikeuksista EDU.FI-sivulla.
Creative Commons (cc) on järjestelmä, jolla tavalliset ihmiset voivat joustavasti luovuttaa tekijänoikeudet tai ainakin myöntää laajat käyttöoikeudet. Lue lisää täältä. Huomaa, että myös tähän wikiin tuotettu sisältö on määritelty cc-lisenssillä. Tarkemmat tiedot saat alapalkin linkin kautta.
Esimerkiksi suuri osa flickr.com:n kuvista on julkaistu cc-lisensseillä. Kun haet cc-lisensoituja kuvia flickeristä, napsauta Search, ja sen jälkeen Advanced search. Tarkennetun haun ikkunassa voit rajoittaa hakutuloksia:
Only search within Creative Commons-licensed content
  • Find content to use commercially
  • Find content to modify, adapt, or build upon

Muista tämän jälkeen vielä tarkastaa mikä nimenomainen cc-lisenssin muoto kyseisessä kuvassa on käytössä.